Van lokale start-up naar internationale scale-up: ontdek hoe het allemaal begon

Met bijna 15 jaar aan ervaring, 136 enthousiaste teamleden, 6 vestigingen en een track record van 360 succesvolle implementaties, vormt Dynapps vandaag dé grootste Odoo implementatiepartner ter wereld.

Samen met oprichters Karel (CEO) en Janik (COO), duiken we in ons verhaal: van de wervelende beginjaren tot de razendsnelle groei, binnen en buiten de landsgrenzen, de successen, falingen én plannen voor de toekomst.

Een sprong in het duister, maar met zaklamp in de hand!

In 1998 ontmoetten onze oprichters, Karel Hendrickx en Janik Thorez, elkaar voor het eerst op de werkvloer. Ze werkten meer dan tien jaar samen in een organisatie die het ERP-systeem Oracle implementeerde. Met de nodige ervaring en inzichten, beslisten Karel en Janik dat het tijd was voor een nieuw avontuur. Odoo, een gloednieuw, open-source en intuïtief ERP-pakket was recent gelanceerd, en trok hun aandacht.

"Als 'new kid on the block' wist Odoo de aandacht te trekken en zich te positioneren als een betrouwbare speler, en wij stapten graag mee op deze golf van verandering."

Karel HendrickxManaging partner Dynapps

In 2011 namen ze de beslissing om als Odoo-implementator aan de slag te gaan. "We zijn de markt gaan verkennen op zoek naar betere bedrijfssoftware, specifiek voor KMO's. Zo zijn we bij OpenERP, het huidige Odoo, terechtgekomen", aldus Karel. Odoo kwam als een frisse wind in een landschap van verouderde ERP-systemen en werd snel omarmd door bedrijven die op zoek waren naar modernisering en efficiëntie.

De naam Dynapps - een opmerkelijke oorsprong

"De naam Dynapps is ontstaan op de E17", aldus Janik. Terwijl Karel en Janik in gesprek waren, reed er een bestickerde wagen voorbij met tal van slogans. De exacte woorden zijn hen ontgaan, maar wat bleef hangen was 'Dynamic applications'. Door beide woorden samen te voegen, ontstond de samenstelling 'Dynapps'. Beide heren waren al snel overtuigd van de krachtige klank van de naam, en zo werd Dynapps geboren.

Vertrouw op het proces en elkaar

Niet enkel Karel en Janik, maar ook enkele van hun voormalige collega’s waren bereid om samen met en voor hen deze nieuwe onderneming te starten. Al was het in het begin hard werken. "We hadden bijna geen personeel, geen referenties en een beperkt budget - maar toch hebben we onze eerste klant weten te winnen", aldus Janik.

"Niemand kende OpenERP (het latere Odoo), dus zijn we op basis van onze ervaring en kennis mensen gaan benaderen. Bij de verkoop van een ERP-systeem draait het niet alleen om de software zelf, maar ook om de aanpak. Het draait om kennis van de processen bij de klant en je kunnen inleven in hun situatie. Dat is wat telt."

Karel HendrickxManaging partner Dynapps

Eén van de belangrijkste redenen waarom Dynapps snel succes boekte, was het vermogen om in te spelen op de behoeften van de klant. “Een implementatie is pas geslaagd wanneer de klant het gevoel heeft dat er echt begrepen wordt waar ze naartoe willen. Het ondersteunen van interne bedrijfsprocessen en het implementeren van de juiste software zijn essentieel. Als dat niet goed wordt beheerd, is het hetzelfde als een mislukte openhartoperatie. Alles staat of valt met een goed ERP-systeem", aldus Janik.

"Het implementeren van een ERP-systeem kan je vergelijken met een openhartoperatie. Wij zijn als chirurgen die de patiënt moeten opereren. Als patiënt wil je ergens terechtkomen waar experts weten wat ze doen. Als er iets gebeurt, kun je bij de juiste mensen terecht. Dat is wat Dynapps is voor bedrijven." ​

Janik ThorezManaging partner Dynapps

Kortom, een sterke vertrouwensband mondde al snel uit in een groot klantenbestand, stijgende omzet en een groeiende groep van enthousiaste medewerkers die expertise en professionaliteit uitstralen.

The sky is the limit

Terwijl de beginjaren voornamelijk werden gekenmerkt door startende en kleinschalige klanten, trekt Dynapps nu ook grotere bedrijven aan. Het oorspronkelijke idee was dat starters veelal bezig zijn met innovatie en daarom ook bereid waren om iets nieuws te proberen. Naarmate Odoo groter en bekender werd, groeiden de klanten echter ook mee.

Intern besloot Dynapps een Serviceafdeling op te zetten om bestaande klanten beter van dienst te kunnen zijn. "Iets waar we tot op de dag van vandaag in uitblinken als Odoo implementator. Ons partnership stopt namelijk niet na de implementatie, dankzij onze Serviceafdeling zijn we er wanneer onze klant ons echt nodig heeft. Hierdoor ligt onze retentiegraad ook extreem hoog, iets waar we fier op zijn.”, aldus Karel.

"Vanaf het ogenblik dat we een Serviceafdeling hadden opgezet, konden we snel groeien. Een goede balans tussen projecten en Service maakte het verschil ten opzichte van andere partners op de markt, en dat is vandaag nog steeds zo. "

Karel HendrickxManaging partner Dynapps

 
Dynapps' groei en potentieel bleef niet lang onopgemerkt. In 2021 verwelkomden ze Green Park als financiële partner, waardoor ze in de afgelopen twee jaar in stijgende lijn bleven groeien. Zo zijn ze in 2022 over landsgrenzen heen uitgebreid met een extra vestiging in Capelle aan den IJssel (Rotterdam) en hebben ze begin 2023 hun kantoor in Gent geopend. "Daarnaast hebben we ons HR-beleid volledig hernieuwd, met speciale aandacht voor een diepgaande onboarding van nieuwe collega's, trainingen en opvolging intern.", aldus Karel.

Het Dynapps avontuur is begonnen in een geïmproviseerde home office in Ekeren, geëvolueerd naar een plekje in het Officenter in Geel, en vervolgens gegroeid tot een volwaardig kantoor met extra vestigingen in Gent, Namen en Nederland. "In het begin waren we met tien werknemers, vandaag met bijna 150 werknemers, en we zijn nog lang niet klaar. Onze ambities om verder uit te breiden over de Europese grenzen zijn nog nooit zo tastbaar geweest.", aldus Janik. Je leest het goed, het verhaal van Dynapps staat klaar voor het volgende hoofdstuk.